Babeczki
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 60 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • smalec - 15 dekagramów
  • żółtko - 2 sztuki
  • jajko - 2 sztuki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier puder - 20 dekagramów
  • śmietana kwaśna - 2.5 łyżki
  • krem
  • mak - 2 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • cukier - 0.5 szklanek
  • olejek migdałowy - 1 sztuka
  • żółtko - 2 sztuki
  • białko - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Ze składników zagnieść ciasto schłodzić w lodówce.
  2. Przygotować masę makową, mak zalać wrzątkiem i gotować 20 min., ostudzić.
  3. Zmielić 2 razy przez maszynkę, dodać pozostałe składniki, wymieszać.
  4. Foremki na babeczki natłuścić Kasią, wylepić ciastem, nałożyć masę makową i piec na złoty kolor