Babeczki czekoladowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

83

663 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

896 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1736 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

0.5 szklanki

50 gramów

50 gramów

1 łyżeczka

150 gramów

2 sztuki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 st.C. Metalowe foremki do babeczek wyłóż papierowymi papilotkami.

Krok 2

W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki tzn.: mąkę, mąkę kukurydzianą, kakao, proszek do pieczenia i cukier.

Krok 3

Kasię rozpuść w rondelku, wystudź i wymieszaj z roztrzepanymi jajkami i mlekiem.

Krok 4

Kasię z jajkami przelej do suchych składników i wymieszaj łyżką.

Krok 5

Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.

Krok 6

Ciasto przełóż do przygotowanych foremek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut.

12

Opinie o przepisie

  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak

    dobrej uczty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Wójciak

    Weronika Wójciak

    Piekłam po raz pierwszy i wyszły po prostu przepyszne nie zakalce lecz piękne i duże babeczki .Super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Wójciak

    Weronika Wójciak

    Czy cukier brązowy można zastąpić zwykłym cukrem lub pudrem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marysia cude

    marysia cude

    ostatnio z siostrom chciałam zrobić som mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Manuszak

    Agata Manuszak

    0,5 szklanki mleka czyli pół szklanki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sara  Sommer

    Sara Sommer

    super przepis zawsze gotuję je dla mojej klasy. wszyscy je kochają. Jest tylko MAŁY BŁĄD - gdy ugotuje się margarynę to należy dodać ja do suchych składników a nie do mleka i jajek. Polecam babeczki naprawdę wychodzą super!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Surma

    Karolina Surma

    To w końcu ile dać mleka ? Bo skoro cytuję ,, będziemy potrzebować jeszcze 0,5 szklanki mleka '' to 0,5 szklanki czy 1szklanka ? bo nie rozumiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Surma

    Karolina Surma

    Pycha uwielbiam wasze przepisy !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szymon Szafranski

    Szymon Szafranski

    siema

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto

    Joanna Orych :) Masz rację, w tym przepisie zabrakło mleka. Przepis został już uzupełniony. Do przygotowania tych babeczek będziemy potrzebować jeszcze 0,5 szklanki mleka. Może być zimne. Dziękujemy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Andraszewska

    Danuta Andraszewska

    a ile tego mleka dodać?zimne czy ciepłe?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna  Orych

    Joanna Orych

    Musiałam dodać mleko bo ciasto było za gęste.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babeczki czekoladoweBabeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe są nie tylko pyszne, ale również proste do wykonania. Wystarczy zmieszać sypkie składniki z mokrymi, używając do tego łyżki, nie miksera. Warto pamiętać, że tego typu wypieki nie muszą być rozrabiane na gładką masę – w cieście mogą pojawić się drobne grudki. Pachnące czekoladą babeczki przyrządza się m.in. z mąki kukurydzianej i pszennej, jajek, cukru trzcinowego, mleka, kakao i czekolady. Z kakao dobrze będzie współgrać zwłaszcza gorzka, ale sprawdzą się też mleczna oraz biała. Gotowe ciasto z kawałkami czekolady wlej do papilotek. Przed pieczeniem udekoruj babeczki płatkami owsianymi, migdałami lub posiekanymi orzechami. Po wyjęciu ich z piekarnika i ostygnięciu, posyp je cukrem pudrem lub polej lukrem. Przed podaniem możesz także nałożyć na nie bitą śmietanę, krem mascarpone lub owocową masę. Ozdób je dodatkowo czekoladową posypką lub owocami. Babeczki czekoladowe świetnie sprawdzą się podczas różnego rodzaju przyjęć, ale też jako słodka przekąska w pracy. Przygotuj pachnący, słodki wypiek według tego przepisu.