babeczki czekoladowo-kawowe
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • kawa rozpuszczalna - 3 łyżeczki
  • czekolada mleczna - 100 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka - 1.5 szklanek
  • jajko - 2 sztuki
  • kardamon - 0.5 łyżeczek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • wierzch
  • białko - 3 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Kawę zaparzyć w 1/4 szklanki wody.
  2. Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach.
  3. Zmiksować Kasię, cukier, wystudzony napar z kawy i jajka.
  4. Dodać czekoladę oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i kardamonem.
  5. Wymieszać.
  6. Beza: Ubić białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli oraz z cukrem.
  7. Napełnić masą foremeczki do 1/3 wysokości, na wierzch każdej wyłożyć "kupkę" piany z białek.
  8. Piec ok 20-30 min w 180 st.
  9. Upieczone gorące babeczki można posypać startą czekoladą lub rozpuszczalnym kakao.