Babeczki orzechowe z nadzieniem toffi
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 1.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.6 sztuk
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • żółtko - 3 sztuki
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • mleko - 1.3 szklanek
  • powidła śliwkowe - 0.5 opakowań
  • krówki "ciągutki" - 25 dekagramów
  • orzechy nerkowca - 20 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, Kasię, cukier puder i żółtka zagnieść i schłodzić w lodówce.
  2. Foremki na babeczki posmarować Kasią i wysypać bułką tartą.
  3. Babeczki piec ok. 20 min. w temp. ok. 180 st., aż zrobią się rumiane.
  4. Jeszcze lekko ciepłe wyjąć delikatnie z foremek i odłożyć do ostygnięcia.
  5. Ugotować budyń z łyżką Kasi.
  6. Krówki rozpuścić w garnku, utworzy się sos toffi.
  7. Na dno babeczek nałożyć odrobinę powideł.
  8. Następnie kopiasto budyń.
  9. Na koniec udekorować nerkowcami i zalać ciepłym toffi.