| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180°C/350°F/st. gazowy 4. Formę do babeczek nasmarować obficie Kasią i posypać mąką lub użyć papilotek. |
| Krok 2 |
| Utrzeć Kasię z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i miksować jeszcze przez minutę. Wymieszać z aromatem waniliowym. |
| Krok 3 |
| W osobnej misce dokładnie wymieszać kakao i barwnik spożywczy z 2 łyżeczkami wody. Zmiksować z masą. |
| Krok 4 |
| Odmierzyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na przemian dodając mąkę i maślankę/jogurt miksować na niskich lub średnich obrotach. |
| Krok 5 |
| Przełożyć masę do foremek i piec przez 20-25 minut. Po upieczeniu pozostawić na drucianej podstawce do wystygnięcia przed lukrowaniem. |
| Krok 6 |
| Lukier: Wymieszać w rondlu mleko z mąką, a następnie ostrożnie doprowadzić do wrzenia stale mieszając, aż zgęstnieje. Schłodzić w lodówce. |
| Krok 7 |
| Zmiksować Kasię, cukier i aromat waniliowy. Po trochu dodawać mieszaninę mleka z mąką (przygotować ją wcześniej, aby miała czas ostygnąć). |
| Krok 8 |
| Dokładnie zmiksować dodając mleko lub śmietankę, według potrzeby, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Polukrować babeczki od góry. |
| Krok 9 |
| Porada: Babeczki równie dobrze smakują z lukrem z serka śmietankowego. Wystarczy zmiksować 55 g Kasi, 300 g cukru pudru i 125 g serka śmietankowego. |
| Krok 10 |
| Ten przepis możesz przygotować szybciej z naszymi Babeczkami nic do dodania. |