Babeczki Red Velvet
  • 45 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 180 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • aromat waniliowy - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • mąka pszenna - 400 gramów
  • cukier drobny - 315 gramów
  • czerwony barwnik spożywczy - 1 opakowanie
  • kakao - 2 łyżeczki
  • jogurt naturalny - 250 mililitrów
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • lukier
  • mleko - 250 mililitrów
  • mąka pszenna - 55 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • cukier - 210 gramów
  • ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka
  • mleko/śmietanka - 125 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180°C/350°F/st. gazowy 4. Formę do babeczek nasmarować obficie Kasią i posypać mąką lub użyć papilotek.
  2. Utrzeć Kasię z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i miksować jeszcze przez minutę. Wymieszać z aromatem waniliowym.
  3. W osobnej misce dokładnie wymieszać kakao i barwnik spożywczy z 2 łyżeczkami wody. Zmiksować z masą.
  4. Odmierzyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na przemian dodając mąkę i maślankę/jogurt miksować na niskich lub średnich obrotach.
  5. Przełożyć masę do foremek i piec przez 20-25 minut. Po upieczeniu pozostawić na drucianej podstawce do wystygnięcia przed lukrowaniem.
  6. Lukier: Wymieszać w rondlu mleko z mąką, a następnie ostrożnie doprowadzić do wrzenia stale mieszając, aż zgęstnieje. Schłodzić w lodówce.
  7. Zmiksować Kasię, cukier i aromat waniliowy. Po trochu dodawać mieszaninę mleka z mąką (przygotować ją wcześniej, aby miała czas ostygnąć).
  8. Dokładnie zmiksować dodając mleko lub śmietankę, według potrzeby, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Polukrować babeczki od góry.
  9. Porada: Babeczki równie dobrze smakują z lukrem z serka śmietankowego. Wystarczy zmiksować 55 g Kasi, 300 g cukru pudru i 125 g serka śmietankowego.
  10. Ten przepis możesz przygotować szybciej z naszymi Babeczkami nic do dodania.