Babeczki Red Velvet

31


Łatwe


45 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia180 gramów
jajko2 sztuki
aromat waniliowy1 łyżeczka
sól1 łyżeczka
mąka pszenna400 gramów
cukier drobny315 gramów
czerwony barwnik spożywczy1 opakowanie
kakao2 łyżeczki
jogurt naturalny250 mililitrów
proszek do pieczenia3 łyżeczki
Lukier:
mleko250 mililitrów
mąka pszenna55 gramów
Kostka do pieczenia Kasia250 gramów
cukier210 gramów
ekstrakt z wanilii1 łyżeczka
mleko/śmietanka125 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180°C/350°F/st. gazowy 4. Formę do babeczek nasmarować obficie Kasią i posypać mąką lub użyć papilotek.
Krok 2
Utrzeć Kasię z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i miksować jeszcze przez minutę. Wymieszać z aromatem waniliowym.
Krok 3
W osobnej misce dokładnie wymieszać kakao i barwnik spożywczy z 2 łyżeczkami wody. Zmiksować z masą.
Krok 4
Odmierzyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na przemian dodając mąkę i maślankę/jogurt miksować na niskich lub średnich obrotach.
Krok 5
Przełożyć masę do foremek i piec przez 20-25 minut. Po upieczeniu pozostawić na drucianej podstawce do wystygnięcia przed lukrowaniem.
Krok 6
Lukier: Wymieszać w rondlu mleko z mąką, a następnie ostrożnie doprowadzić do wrzenia stale mieszając, aż zgęstnieje. Schłodzić w lodówce.
Krok 7
Zmiksować Kasię, cukier i aromat waniliowy. Po trochu dodawać mieszaninę mleka z mąką (przygotować ją wcześniej, aby miała czas ostygnąć).
Krok 8
Dokładnie zmiksować dodając mleko lub śmietankę, według potrzeby, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Polukrować babeczki od góry.
Krok 9
Porada: Babeczki równie dobrze smakują z lukrem z serka śmietankowego. Wystarczy zmiksować 55 g Kasi, 300 g cukru pudru i 125 g serka śmietankowego.
Krok 10
Ten przepis możesz przygotować szybciej z naszymi Babeczkami nic do dodania.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl