Babeczki reniferki
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 160 °C
  • forma na 12 muffinek

Składniki:

    babeczki:
  • Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 150 gramów
  • drobny cukier do wypieków - 150 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
  • mąka samorosnąca (lub zwykła z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia) - 150 gramów
  • krem:
  • Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 150 gramów
  • cukier puder - 300 gramów
  • kakao - 35 gramów
  • dekoracja:
  • groszki czekoladowe - 24 sztuki
  • precelki - 24 sztuki
  • czerwone drażetki - 12 sztuk
  • cukier puder - 25 gramów
  • przygotujesz szybciej z
  • Kasia Babeczki czekoladowe - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Wyłóż formę do muffinek papilotkami i nagrzej piekarnik do temperatury 160°C z termoobiegiem lub 180°C bez termoobiegu. Włóż wszystkie składniki na babeczki do dużej miski i ubij dokładnie do otrzymania jednolitej masy.
  2. Włóż ciasto do papilotek i piecz w piekarniku przez 20 minut, aż babeczki uzyskają złoty kolor i staną się sprężyste.
  3. Wyłóż babeczki na kratkę i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
  4. Przygotuj krem, ubijając Kasię, cukier puder i 10 g kakao. Podziel krem na dwie miski w stosunku 2 do 1. Do większej porcji dodaj jeszcze 25 g kakao i dobrze wymieszaj.
  5. Rozłóż na babeczkach ciemniejszy krem czekoladowy i rozsmaruj nożem.
  6. Na każdą babeczkę nałóż łyżeczkę jaśniejszego kremu i, używając szpatułki lub tylnej części łyżki, uformuj pyszczek renifera.
  7. Przygotuj gęsty lukier, mieszając 25 g cukru pudru z kilkoma kroplami wody. Nałóż po dwie krople lukru na każdą babeczkę, aby zrobić oczy. Źrenice zrób z groszków czekoladowych i narysuj maleńkie błyski w oczach przy użyciu lukru.
  8. Następnie zrób czerwone nosy z drażetek czekoladowych i poroże z dwóch precelków. Podaj na stół.
  9. Ten przepis możesz przygotować szybciej z naszymi Babeczkami nic do dodania.