Babeczki śmietankowe

3


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka2 szklanki
cukier puder0.75 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia20 dekagramów
żółtko1 sztuka
Krem:
mleko0.5 litrów
jajko1 sztuka
żółtko2 sztuki
mąka0.75 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia10 dekagramów
cukier waniliowy1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i pozostawić na 30 minut w lodówce.
Krok 2
Rozwałkować na grubość 1 cm i wylepić nim foremki.
Krok 3
Babeczki napełnić kremem śmietankowym i przykryć warstwą ciasta grubości 1 cm.
Krok 4
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.
Krok 5
Krem: Do mleka wbić żółtka i jajo, dodać mąkę, cukier i cukier wanilinowy, zagotować na małym ogniu, mieszając, aby masa nie przypaliła się.
Krok 6
Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i przestudzić.
Krok 7
Dodać Kasię i wymieszać. Po ostudzeniu napełnić babeczki.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl