Babeczki śmietankowe
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  •  °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 2 szklanki
  • cukier puder - 0.75 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • żółtko - 1 sztuka
  • krem
  • mleko - 0.5 litrów
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 2 sztuki
  • mąka - 0.75 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i pozostawić na 30 minut w lodówce.
  2. Rozwałkować na grubość 1 cm i wylepić nim foremki.
  3. Babeczki napełnić kremem śmietankowym i przykryć warstwą ciasta grubości 1 cm.
  4. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.
  5. Krem: Do mleka wbić żółtka i jajo, dodać mąkę, cukier i cukier wanilinowy, zagotować na małym ogniu, mieszając, aby masa nie przypaliła się.
  6. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i przestudzić.
  7. Dodać Kasię i wymieszać. Po ostudzeniu napełnić babeczki.