Babeczki waniliowe
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 110 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • cukier - 80 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka
  • krem
  • ciemna czekolada - 130 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • dekoracja
  • biszkopty okrągłe

Sposób przygotowania:

  1. Ubij Kasię z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka, wciąż ubijając.
  2. Dodaj powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią i mieszaj, aż ciasto się połączy.
  3. Włóż papilotki do formy na muffiny i nałóż do nich ciasto do ¾ wysokości. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 °C. Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Rozpuść Kasię i czekoladę w kąpieli wodnej.
  5. Kiedy czekolada z Kasią ostygną i zgęstnieją, powstałym kremem za pomocą łyżki udekoruj babeczki. Zostaw dwie stołowe łyżki polewy na później.
  6. Za pomocą foremki wytnij z biszkoptów półokręgi aby powstały policzki i uszka dla misia. Oczka zrób z lentilków. Za pomocą pozostałego kremu, zrób misiowi nosek.