Babeczki wielkanocne "Migdałowe Pisklęta"
  • 45 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C
  • Foremki na muffiny

Składniki:

  • mąka pszenna - 110 gramów
  • drobny cukier - 80 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 110 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • płatki migdałowe - 40 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • ekstrakt migdałowy - 1 łyżeczka
  • cukier puder - 100 gramów
  • biała czekolada - 40 gramów
  • żelki - 1 opakowanie
  • posiekane migdały - 100 gramów
  • ciemna czekolada - 1 łyżeczka
  • migdały w białej czekoladzie - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ubij Kasię z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka, wciąż ubijając.
  2. Dodaj powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i wanilią i mieszaj, aż ciasto się połączy.
  3. Powoli wsypuj migdały i delikatnie wymieszaj łyżką.
  4. Włóż papilotki do formy na muffiny i nałóż do nich ciasto do ¾ wysokości. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180C. Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej.
  6. Mikserem ubij Kasię z cukrem pudrem i ekstraktem migdałowym. Na koniec dodaj rozpuszczoną białą czekoladę. Ubijaj, aż składniki się połączą.
  7. Udekoruj babeczki kremem i posiekanymi migdałami tak, by uformowały gniazdka.
  8. Potnij żelki w trójkąty i przyklej je czekoladą do migdałów tak, by uformowały dzióbki. Oczka zrób z czekolady.