Przygotowanie |
Krok 1 |
Wszystkie składniki zarabiamy na elastyczne ciasto. Wałkujemy na grubość około 3 mm, wykrawamy krążki, wylepiamy nimi foremki na babeczki. |
Krok 2 |
Z ciasta wykrawamy krążki do "zamknięcia" babeczek. Foremki wylepione ciastem wsadzamy na czas przygotowania budyniu do lodówki. |
Krok 3 |
Żółtka rozcieramy w rondelku, z cukrem i mąką na jednolitą masę. Dodajemy ziarenka wanilii. Stawiamy na małym ogniu, wlewamy mleko ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. |
Krok 4 |
Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, zestawiamy z ognia. Ciepłym budyniem napełniamy babeczki i przykrywamy krążkami ciasta, krążki lekko przyklejamy do brzegów babeczek, aby budyń podczas pieczenia nie wypłynął. |
Krok 5 |
Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. |
Krok 6 |
Po wyjęciu z pieca wyjmujemy babeczki, odwracamy je "do góry nogami" i posypujemy cukrem pudrem. |