Babeczki z budyniem

4


Średnie


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka30 dekagramów
Kostka do pieczenia Kasia15 dekagramów
cukier puder10 dekagramów
śmietana2 łyżki
żółtko3 sztuki
Masa budyniowa:
żółtko2 sztuki
cukier2 łyżki
mąka pszenna2 łyżki
mleko1.5 szklanek
laska wanilii
Przygotowanie
Krok 1
Wszystkie składniki zarabiamy na elastyczne ciasto. Wałkujemy na grubość około 3 mm, wykrawamy krążki, wylepiamy nimi foremki na babeczki.
Krok 2
Z ciasta wykrawamy krążki do "zamknięcia" babeczek. Foremki wylepione ciastem wsadzamy na czas przygotowania budyniu do lodówki.
Krok 3
Żółtka rozcieramy w rondelku, z cukrem i mąką na jednolitą masę. Dodajemy ziarenka wanilii. Stawiamy na małym ogniu, wlewamy mleko ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
Krok 4
Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, zestawiamy z ognia. Ciepłym budyniem napełniamy babeczki i przykrywamy krążkami ciasta, krążki lekko przyklejamy do brzegów babeczek, aby budyń podczas pieczenia nie wypłynął.
Krok 5
Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.
Krok 6
Po wyjęciu z pieca wyjmujemy babeczki, odwracamy je "do góry nogami" i posypujemy cukrem pudrem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl