Babeczki z budyniem
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 190 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 30 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
  • cukier puder - 10 dekagramów
  • śmietana - 2 łyżki
  • żółtko - 3 sztuki
  • masa budyniowa
  • żółtko - 2 sztuki
  • cukier - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • mleko - 1.5 szklanek
  • laska wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zarabiamy na elastyczne ciasto. Wałkujemy na grubość około 3 mm, wykrawamy krążki, wylepiamy nimi foremki na babeczki.
  2. Z ciasta wykrawamy krążki do "zamknięcia" babeczek. Foremki wylepione ciastem wsadzamy na czas przygotowania budyniu do lodówki.
  3. Żółtka rozcieramy w rondelku, z cukrem i mąką na jednolitą masę. Dodajemy ziarenka wanilii. Stawiamy na małym ogniu, wlewamy mleko ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
  4. Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, zestawiamy z ognia. Ciepłym budyniem napełniamy babeczki i przykrywamy krążkami ciasta, krążki lekko przyklejamy do brzegów babeczek, aby budyń podczas pieczenia nie wypłynął.
  5. Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.
  6. Po wyjęciu z pieca wyjmujemy babeczki, odwracamy je "do góry nogami" i posypujemy cukrem pudrem.