Babeczki z kaszą gryczaną i pieczarkami

11


Łatwe


40 min.


4 os.

Składniki
kasza gryczana palona 200 gramów
pieczarki200 gramów
cebula1 sztuka
śmietana 12%100 mililitrów
Fix Knorr Kaszotto z grzybami i cebulką1 opakowanie
ser żółty50 gramów
serek kremowy typu philadelphia100 gramów
masło100 gramów
mąka100 gramów
natka szczypioru1 pęczek
olej rzepakowy 2 łyżki
ząbek czosnku1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę pokrój w kosteczkę, pieczarki w plastry, czosnek posiekaj, a ser zetrzyj na tarce.
Krok 2
W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, czosnek i pieczarki. Dodaj kaszę, Fix Knorr i całość zalej około 400 ml wody, a także śmietaną. Wszystko razem dobrze wymieszaj i gotuj powoli, cały czas mieszając, aż kasza zrobi się miękka i wchłonie większość płynu. Farsz wystudź i dodaj drobno pokrojony szczypior.
Krok 3
Połącz masło, mąkę oraz ser w misce i szybko zagnieć ciasto (możesz je delikatnie posoli). Ciasto będzie dość luźne, zawiń je spłaszczone w folię spożywczą i włóż na 20 minut do zamrażarki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, wykrój małe okrągłe placki i wyłóż nimi foremki.
Krok 4
W środku umieść farsz z kaszy i posyp startym serem. Babeczki włóż do nagrzanego do 190°C piekarniku na co najmniej 20 minut.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl