Babeczki z kaszą gryczaną i pieczarkami
  • 40 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza gryczana palona - 200 gramów
  • pieczarki - 200 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • śmietana 12% - 100 mililitrów
  • Fix Knorr Kaszotto z grzybami i cebulką - 1 opakowanie
  • ser żółty - 50 gramów
  • serek kremowy typu philadelphia - 100 gramów
  • masło - 100 gramów
  • mąka - 100 gramów
  • natka szczypioru - 1 pęczek
  • olej rzepakowy - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kosteczkę, pieczarki w plastry, czosnek posiekaj, a ser zetrzyj na tarce.
  2. W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, czosnek i pieczarki. Dodaj kaszę, Fix Knorr i całość zalej około 400 ml wody, a także śmietaną. Wszystko razem dobrze wymieszaj i gotuj powoli, cały czas mieszając, aż kasza zrobi się miękka i wchłonie większość płynu. Farsz wystudź i dodaj drobno pokrojony szczypior.
  3. Połącz masło, mąkę oraz ser w misce i szybko zagnieć ciasto (możesz je delikatnie posoli). Ciasto będzie dość luźne, zawiń je spłaszczone w folię spożywczą i włóż na 20 minut do zamrażarki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, wykrój małe okrągłe placki i wyłóż nimi foremki.
  4. W środku umieść farsz z kaszy i posyp startym serem. Babeczki włóż do nagrzanego do 190°C piekarniku na co najmniej 20 minut.