Babeczki z kremem waniliowym i owocami
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 190 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • mąka - 25 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtka - 2 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • mleko - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier - 2.5 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • owoce sezonowe - 1 kilogram

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, Kasię, małe jajo i szczyptę soli połączyć ze sobą i wyrobić ciasto.
  2. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Po wyjęciu wylepić nim dość cienko foremki do babeczek.
  3. Upiec na złoty kolor w mocno nagrzanym piekarniku. Gdy przestygną, wyjąć je z foremek.
  4. W garnuszku wymieszać lub zmiksować żółtka, cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną z kilkoma łyżkami mleka.
  5. Resztę mleka zagotować i mieszając wlać do masy jajecznej. Gładką masę gotować, mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia i mieszać, aż wystygnie.
  6. Wtedy napełnić nim wystudzone babeczki i udekorować świeżymi owocami sezonowymi.