Babeczki z kremem waniliowym i owocami

1


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia10 dekagramów
mąka25 dekagramów
jajko1 sztuka
żółtka2 sztuki
sól1 szczypta
Masa:
mleko1 szklanka
cukier waniliowy1 opakowanie
cukier2.5 łyżki
mąka ziemniaczana1 łyżka
Dekoracja:
owoce sezonowe1 kilogram
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę, Kasię, małe jajo i szczyptę soli połączyć ze sobą i wyrobić ciasto.
Krok 2
Owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Po wyjęciu wylepić nim dość cienko foremki do babeczek.
Krok 3
Upiec na złoty kolor w mocno nagrzanym piekarniku. Gdy przestygną, wyjąć je z foremek.
Krok 4
W garnuszku wymieszać lub zmiksować żółtka, cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną z kilkoma łyżkami mleka.
Krok 5
Resztę mleka zagotować i mieszając wlać do masy jajecznej. Gładką masę gotować, mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia i mieszać, aż wystygnie.
Krok 6
Wtedy napełnić nim wystudzone babeczki i udekorować świeżymi owocami sezonowymi.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl