Babeczki z marcepanem
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • mąka - 1.5 szklanek
  • cukier - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • śmietana - 1 łyżka
  • nadzienie
  • ser twaróg - 300 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • masa marcepanowa - 50 gramów
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • płatki migdałowe - 25 gramów
  • cukier - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto wsyp do miski i wymieszaj lekko mikserem.
  2. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć.
  3. Zawiń w folię i odstaw na 30 minut do lodówki.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Wytnij metalową obręczą kółka z ciasta i wylep nim posmarowane Kasią i obsypane mąką foremki do babeczek.
  5. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem i marcepanem.
  6. Białka ubij na sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodaj twaróg, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.
  7. Na koniec delikatnie wymieszaj z pianą.
  8. Masę serową wyłóż do foremek z ciastem. Foremki ułóż na blasze
  9. Babeczki posyp płatkami migdałowymi i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30 minut w 180 st. C.