Babeczki z oranżadą i truskawkami
  • 20 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 180 °C
  • forma do muffinek

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka - 200 gramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • jajka - 2 sztuki
  • oranżada lub inny gazowany napój - 50 mililitrów
  • cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
  • dekoracja
  • truskawki - 12 sztuk
  • polewa z białej czekolady - 1 opakowanie
  • cukrowe perełki

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Kasię rozpuść w rondelku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
  2. Do miski z masą jajeczną dodaj mąkę, rozpuszczoną Kasię i oranżadę, wymieszaj.
  3. Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami i włóż do każdej porcję ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut w 180 st.C.
  4. Truskawki umyj, osusz i odetnij szypułki. Polewę czekoladową rozpuść w kąpieli wodnej. Z polewy wyciśnij na truskawki małe oczka i buzie. Oczka uzupełnij perełkami. Odstaw do zastygnięcia.
  5. Wystudzone babeczki udekoruj z wierzchu polewą czekoladową i przyklej do nich truskawki.