Babeczki z oranżadą i truskawkami

19


Łatwe


20 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia100 gramów
mąka200 gramów
proszek do pieczenia2 łyżeczki
jajka2 sztuki
oranżada lub inny gazowany napój50 mililitrów
cukier wanilinowy2 łyżeczki
Dekoracja:
truskawki12 sztuk
polewa z białej czekolady1 opakowanie
cukrowe perełki
Przygotowanie
Krok 1
Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Kasię rozpuść w rondelku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
Do miski z masą jajeczną dodaj mąkę, rozpuszczoną Kasię i oranżadę, wymieszaj.
Krok 3
Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami i włóż do każdej porcję ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut w 180 st.C.
Krok 4
Truskawki umyj, osusz i odetnij szypułki. Polewę czekoladową rozpuść w kąpieli wodnej. Z polewy wyciśnij na truskawki małe oczka i buzie. Oczka uzupełnij perełkami. Odstaw do zastygnięcia.
Krok 5
Wystudzone babeczki udekoruj z wierzchu polewą czekoladową i przyklej do nich truskawki.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl