Babeczki z orzechami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 200 °C
  • forma na 12 babeczek

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 180 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 80 gramów
  • drobny cukier - 20 gramów
  • żółtko jajka - 1 sztuka
  • zimna woda - 2 łyżki
  • mieszanka studencka Bakalland - 300 gramów
  • kruszonka
  • mąka - 35 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 gramów
  • cukier demerara - 20 gramów
  • mieszanka orzechów posiekanych - 2 łyżki
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować ciasto, wsyp mąkę do miski, dodaj pokrojoną w kostkę Kasię i rozcieraj palcami do momentu, aż mieszanka będzie przypominać drobną kruszonkę. Wymieszaj z cukrem i zrób zagłębienie na środku mieszanki.
  2. W małej misce wymieszaj żółtko i dwie łyżki zimnej wody, a następnie wlej do zagłębienia w mieszance. Używając noża, połącz wszystkie składniki. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj niewielką ilość zimnej wody. Delikatnie zagniataj ciasto w misce, aż do uzyskania gładkiej masy. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Przygotuj kruszonkę. W tym celu wsyp mąkę do miski, dodaj Kasię pokrojoną w kostkę i rozcieraj palcami tak, aby powstała kruszonka. Wymieszaj ją z cukrem Demerara i posiekaną mieszanką orzechów. Przygotowaną orzechową kruszonkę odłóż na bok.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na powierzchni podsypanej mąką, aby ciasto się nie kleiło.
  5. Natłuść formę do babeczek z 12 otworami. Używając okrągłych foremek do wykrawania ciasteczek (o średnicy 8 cm), wytnij z ciasta kółka i wyłóż nimi otwory formy na babeczki. Do każdego otworu nałóż łyżkę mieszanki studenckiej Bakalland i posyp przygotowaną orzechową kruszonką.
  6. Piecz w piekarniku przez 18-20 minut na złocisty kolor. Przełóż babeczki na kratkę do wystygnięcia.