Babeczki z orzechami

21


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka180 gramów
Kostka do pieczenia Kasia80 gramów
drobny cukier20 gramów
żółtko jajka1 sztuka
zimna woda2 łyżki
mieszanka studencka Bakalland300 gramów
Kruszonka:
mąka35 gramów
Kostka do pieczenia Kasia25 gramów
cukier demerara20 gramów
mieszanka orzechów posiekanych2 łyżki
Cukier puder do posypania
Przygotowanie
Krok 1
Aby przygotować ciasto, wsyp mąkę do miski, dodaj pokrojoną w kostkę Kasię i rozcieraj palcami do momentu, aż mieszanka będzie przypominać drobną kruszonkę. Wymieszaj z cukrem i zrób zagłębienie na środku mieszanki.
Krok 2
W małej misce wymieszaj żółtko i dwie łyżki zimnej wody, a następnie wlej do zagłębienia w mieszance. Używając noża, połącz wszystkie składniki. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj niewielką ilość zimnej wody. Delikatnie zagniataj ciasto w misce, aż do uzyskania gładkiej masy. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Krok 3
Przygotuj kruszonkę. W tym celu wsyp mąkę do miski, dodaj Kasię pokrojoną w kostkę i rozcieraj palcami tak, aby powstała kruszonka. Wymieszaj ją z cukrem Demerara i posiekaną mieszanką orzechów. Przygotowaną orzechową kruszonkę odłóż na bok.
Krok 4
Schłodzone ciasto rozwałkuj na powierzchni podsypanej mąką, aby ciasto się nie kleiło.
Krok 5
Natłuść formę do babeczek z 12 otworami. Używając okrągłych foremek do wykrawania ciasteczek (o średnicy 8 cm), wytnij z ciasta kółka i wyłóż nimi otwory formy na babeczki. Do każdego otworu nałóż łyżkę mieszanki studenckiej Bakalland i posyp przygotowaną orzechową kruszonką.
Krok 6
Piecz w piekarniku przez 18-20 minut na złocisty kolor. Przełóż babeczki na kratkę do wystygnięcia.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl