Babeczki z ryżem i cukinią

Składniki:

  • woda - 3 łyżki
  • jajko - 2 sztuki
  • sól
  • gałka muszkatołowa - 2 łyżeczki
  • mleko - 1 litr
  • oregano - 2 łyżeczki
  • szalotki - 2 sztuki
  • parmezan - 100 gramów
  • mąka - 250 gramów
  • masło - 55 gramów
  • oliwa - 3 łyżki
  • ryż - 50 gramów
  • małe cukinie - 4 sztuki
  • nadzienie:

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Foremki do babeczek wysmaruj oliwą.
  2. Do miski przesiej mąkę, wlej mleko, wodę, oliwę, wyrób na gładką masę.
  3. Przygotuj nadzienie: zagotuj mleko z sola, dodaj ryż i gotuj do miękkości.
  4. Warzywa pokrój w kostkę.
  5. Na patelni podsmaż w oliwie szalotki 4-5 minut, dodaj cukinię i smaż jeszcze 5 minut, posól.
  6. Ostudzoną cukinię połącz z ryżem i dodaj resztę składników.
  7. Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim foremki, nadziewaj; obłóż kawałkami masła. Piecz 15-20 min, podawaj na ciepło.