Babka ajerkoniakowa
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 170-180 °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 150 gramów
  • mąka ziemniaczana - 120 gramów
  • cukier - 250 gramów
  • gorzka czekolada - 100 gramów
  • ajerkoniak - 25 mililitrów
  • cytryna - 1 sztuka
  • jajko - 6 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • mleko - 50 mililitrów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • tarta bułka - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • cukier puder do dekoracji - 3 łyżki
  • cynamon - 1 szczypta
  • imbir - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Przesiać obydwie mąki razem z proszkiem do pieczenia.
  3. Sparzyć cytrynę i zetrzeć z niej skórkę.
  4. Włożyć do rondelka pokruszoną czekoladę, wlać mleko i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie gładka, niezbyt gęsta masa.
  5. Kasię utrzeć z 2/3 cukru, aż masa zbieleje.
  6. Wbijać po jednym żółtku (mają mieć temp. pokojową) i ubijać, aż powstanie jasny puszysty krem.
  7. Pod koniec dodać sól, cynamon, imbir i skórkę z cytryny.
  8. Wsypać do masy połowę mąki, wlać sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie wymieszać.
  9. Ubić pianę z białek, dodając stopniowo resztę cukru.
  10. Połowę piany dodać do ciasta, wymieszać dokładnie, wsypać resztę mąki i jeszcze przez chwilę ucierać.
  11. 1/3 ciasta przełożyć do miski, dodać wystudzoną, ale płynną czekoladę, wymieszać, następnie dodać kilka łyżek piany i połączyć.
  12. Do drugiej części ciasta dodać ajerkoniak i pozostałą część piany, delikatnie wymieszać.
  13. Foremkę posmarować łyżką Kasi i posypać bułką tartą.
  14. Na dnie foremki położyć ciasto jasne, a na nim kłaść łyżką ciasto czekoladowe.
  15. Piec najpierw w temp. 170 st.C, a gdy wyrośnie, w 180 st.C przez ok. 50 min.
  16. Upieczoną pozostawić w formie przez 10 min.
  17. Następnie wyjąć i posypać cukrem pudrem.