Babka bubble
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 500 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 łyżki
  • mleko w proszku - 4 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 4 łyżki
  • suche drożdże - 3 łyżeczki
  • ciepła woda - 300 mililitrów
  • wierzch
  • cukier - 70 gramów
  • cynamon - 1.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Suche drożdże rozetrzeć z cukrem, odrobiną ciepłej wody i łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia.
  2. Mąkę rozetrzeć w rękach z miękką Kasią.
  3. Dodać wyrośnięty rozczyn, mleko w proszku, sól, wodę i wyrobić ciasto.
  4. Formować z niego małe kulki, obtaczać je w posypce z cukru i cynamonu i układać w wysmarowanej blaszce.
  5. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
  6. Piec w temp. ok. 180 st. C!