Babka budyniowa

3


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
budyń waniliowy1 opakowanie
proszek do pieczenia2 łyżeczki
cukier1 szklanka
jajka6 sztuk
mąka pszenna1 szklanka
mąka ziemniaczana1 szklanka
olej5 łyżek
ocet2 łyżki
Polewa:
polewa czekoladowa1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę i mąkę ziemniaczaną połączyć z budyniem i proszkiem do pieczenia.
Krok 2
Oddzielić żółtka od białek.
Krok 3
Kasię zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę.
Krok 4
Dodać olej i ocet i zmiksować. Następnie dodawać mąkę. Ubić pianę z białek.
Krok 5
Delikatnie połączyć masę z pianą z białek.
Krok 6
Podłużną keksówkę (lub dużą formę na babę) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę.
Krok 7
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170-180 stopni około 50-60 min.
Krok 8
Po upieczeniu babkę ostudzić i polać ulubioną polewą czekoladową.
Krok 9
Uwaga! Babka rośnie zaskakująco pięknie i bardzo równiutko.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl