Babka budyniowa
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 175 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier - 1 szklanka
  • jajka - 6 sztuk
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana - 1 szklanka
  • olej - 5 łyżek
  • ocet - 2 łyżki
  • polewa
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę i mąkę ziemniaczaną połączyć z budyniem i proszkiem do pieczenia.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Kasię zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę.
  4. Dodać olej i ocet i zmiksować. Następnie dodawać mąkę. Ubić pianę z białek.
  5. Delikatnie połączyć masę z pianą z białek.
  6. Podłużną keksówkę (lub dużą formę na babę) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę.
  7. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170-180 stopni około 50-60 min.
  8. Po upieczeniu babkę ostudzić i polać ulubioną polewą czekoladową.
  9. Uwaga! Babka rośnie zaskakująco pięknie i bardzo równiutko.