Babka budyniowa z sosem z marakui

48


Łatwe


60 min.


10 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia120 gramów
duże jajka3 sztuki
drobny cukier110 gramów
mąka pszenna60 gramów
mąka ziemniaczana60 gramów
budyń waniliowy bez cukru1 opakowanie
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Polewa z marakui:
duży owoc marakui1 sztuka
cukier puder0.25 szklanek
Przygotowanie
Krok 1
Jajka umieść w miseczce z ciepłą wodą i pozostawić na czas dalszych przygotowań.
Krok 2
Mąkę pszenną i ziemniaczaną, budyń i proszek do pieczenia przesiej do miski i odłóż. Kasię rozpuść na małym ogniu w garnuszku.
Krok 3
Do dużej miski lub wysokiego garnka wbij ogrzane jajka, dodaj cukier i ubijaj na najwyższych obrotach do uzyskania jasnej i puszystej piany, która powinna potroić swoją objętość.
Krok 4
Do puszystej piany dodaj suche składniki i zmiksuj tylko do połączenia składników. Następnie powoli wlej roztopioną Kasię, cały czas ubijając.
Krok 5
Formę na babkę wysmaruj Kasią i oprósz mąką pszenną. Nadmiar strzepnij. Przelej do niej ciasto – powinno sięgać maksymalnie do ¾ wysokości formy.
Krok 6
Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Przestudź w formie.
Krok 7
Marakuję przekrój na pół i wydrąż miąższ łyżeczką. Miąższ zmiksuj z cukrem pudrem do powstania słodkiej polewy. Wystudzoną babkę udekoruj sosem z marakui.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl