Babka budyniowa z sosem z marakui
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 160 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 120 gramów
  • duże jajka - 3 sztuki
  • drobny cukier - 110 gramów
  • mąka pszenna - 60 gramów
  • mąka ziemniaczana - 60 gramów
  • budyń waniliowy bez cukru - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • polewa z marakui
  • duży owoc marakui - 1 sztuka
  • cukier puder - 0.25 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Jajka umieść w miseczce z ciepłą wodą i pozostawić na czas dalszych przygotowań.
  2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną, budyń i proszek do pieczenia przesiej do miski i odłóż. Kasię rozpuść na małym ogniu w garnuszku.
  3. Do dużej miski lub wysokiego garnka wbij ogrzane jajka, dodaj cukier i ubijaj na najwyższych obrotach do uzyskania jasnej i puszystej piany, która powinna potroić swoją objętość.
  4. Do puszystej piany dodaj suche składniki i zmiksuj tylko do połączenia składników. Następnie powoli wlej roztopioną Kasię, cały czas ubijając.
  5. Formę na babkę wysmaruj Kasią i oprósz mąką pszenną. Nadmiar strzepnij. Przelej do niej ciasto – powinno sięgać maksymalnie do ¾ wysokości formy.
  6. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Przestudź w formie.
  7. Marakuję przekrój na pół i wydrąż miąższ łyżeczką. Miąższ zmiksuj z cukrem pudrem do powstania słodkiej polewy. Wystudzoną babkę udekoruj sosem z marakui.