Przygotowanie |
Krok 1 |
Jajka umieść w miseczce z ciepłą wodą i pozostawić na czas dalszych przygotowań. |
Krok 2 |
Mąkę pszenną i ziemniaczaną, budyń i proszek do pieczenia przesiej do miski i odłóż. Kasię rozpuść na małym ogniu w garnuszku. |
Krok 3 |
Do dużej miski lub wysokiego garnka wbij ogrzane jajka, dodaj cukier i ubijaj na najwyższych obrotach do uzyskania jasnej i puszystej piany, która powinna potroić swoją objętość. |
Krok 4 |
Do puszystej piany dodaj suche składniki i zmiksuj tylko do połączenia składników. Następnie powoli wlej roztopioną Kasię, cały czas ubijając. |
Krok 5 |
Formę na babkę wysmaruj Kasią i oprósz mąką pszenną. Nadmiar strzepnij. Przelej do niej ciasto – powinno sięgać maksymalnie do ¾ wysokości formy. |
Krok 6 |
Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Przestudź w formie. |
Krok 7 |
Marakuję przekrój na pół i wydrąż miąższ łyżeczką. Miąższ zmiksuj z cukrem pudrem do powstania słodkiej polewy. Wystudzoną babkę udekoruj sosem z marakui. |