Babka cytrynowa, piaskowa
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 160 °C

Składniki:

  • jajko - 4 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana - 7 łyżek
  • cukier - 0.75 szklanek
  • mąka - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ucierać dalej z żółtkami dodając je stopniowo.
  2. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z przesianą mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.
  3. Wsypać do utartej masy i dokładnie wymieszać.
  4. Wlać sok z cytryny i ponownie dokładnie wymieszać.
  5. Ubić sztywną pianę z białek i połączyć ją delikatnie z ciastem. Ciasto przelać do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  6. Piec w temp. 160 około 40-50 minut. Gdy ciasto ostygnie posypać cukrem pudrem