Babka czarno-biała
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 2 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • cukier - 1 szklanka
  • jajko - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • sól - 1 szczypta
  • kakao - 1.5 łyżek
  • sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Kasię, cukier i żółtka utrzeć na białą masę.
  2. Dodać cukier waniliowy, sok z cytryny i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem.
  4. Połowę ciasta przełożyć do wysmarowanej formy, a do reszty dodać kakao i wymieszać.
  5. Piec ok. godziny w 180 stopniach.
  6. Zawsze dla pewności sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest upieczone.