Babka czekoladowa
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 200 gramów
  • mąka pszenna - 250 gramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • czerwone wino - 120 mililitrów
  • wierzch
  • kakao - 3 łyżki
  • posypka czekoladowa. - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Miękką Kasię utrzyj z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym żółtku, a potem po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Stale ucierając dodaj kakao, posypkę czekoladową i wino.
  4. Masę ostrożnie wymieszaj z pianą z białek.
  5. Formę wysmaruj Kasią i wysyp bułką tartą.
  6. Ciasto przełóż do formy i piecz około 60 minut w 180 st.C.