Babka czekoladowa
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • mąka - 350 gramów
  • cukier - 220 gramów
  • jajko - 5 sztuk
  • olej - 3 łyżki
  • kakao - 3 łyżki
  • woda - 80 mililitrów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kasia do formy - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść Kasię, wsyp cukier i kakao, dodaj olej i wodę.
  2. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa.
  3. Wystudź.
  4. Do przestudzonej masy dodaj żółtka, wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
  5. Dokładnie wymieszaj mikserem.
  6. Białka ubij na pianę i delikatnie dodaj do ciasta.
  7. Formę do babek z kominkiem wysmaruj Kasią i obsyp mąką, a następnie wypełnij ciastem.
  8. Piecz około 50 minut w 180 stopniach C.