| |||||||||
| Składniki | ||
| Ciasto: | ||
| Kostka do pieczenia Kasia | 125 gramów | |
| cukier | 0.6 szklanek | |
| mąka | 2.5 szklanki | |
| jajka | 2 sztuki | |
| mleko | 0.6 szklanek | |
| proszek do pieczenia | 2 łyżeczki | |
| soda oczyszczona | 1 łyżeczka | |
| ciemne kakao | 0.5 szklanek | |
| gorzka czekolada | 100 gramów | |
| orzechy włoskie | 0.5 szklanek |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Kasię utrzeć z cukrem, dodać kolejno jajka, następnie przesianą mąkę z proszkiem, sodą i kakao. Na koniec dodać mleko i wymieszać do połączenia składników. |
| Krok 2 |
| Formę do babki wysmarować Kasią i podsypać bułką tartą. |
| Krok 3 |
| Ciasto przełożyć do formy do ok. 3/4 wysokości. Piec w temp. 170 stopni przez ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zrobić polewę z czekolady (rozpuścić w rondelku), polać babkę i posypać orzechami. |
| Autor: Użytkownik Moje Ciasto |