Babka Czekoladowa z Orzechami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 170 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • cukier - 0.6 szklanek
  • mąka - 2.5 szklanki
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 0.6 szklanek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • ciemne kakao - 0.5 szklanek
  • gorzka czekolada - 100 gramów
  • orzechy włoskie - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzeć z cukrem, dodać kolejno jajka, następnie przesianą mąkę z proszkiem, sodą i kakao. Na koniec dodać mleko i wymieszać do połączenia składników.
  2. Formę do babki wysmarować Kasią i podsypać bułką tartą.
  3. Ciasto przełożyć do formy do ok. 3/4 wysokości. Piec w temp. 170 stopni przez ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zrobić polewę z czekolady (rozpuścić w rondelku), polać babkę i posypać orzechami.