Babka Czekoladowa z Orzechami

0


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia125 gramów
cukier0.6 szklanek
mąka2.5 szklanki
jajka2 sztuki
mleko0.6 szklanek
proszek do pieczenia2 łyżeczki
soda oczyszczona1 łyżeczka
ciemne kakao0.5 szklanek
gorzka czekolada100 gramów
orzechy włoskie0.5 szklanek
Przygotowanie
Krok 1
Kasię utrzeć z cukrem, dodać kolejno jajka, następnie przesianą mąkę z proszkiem, sodą i kakao. Na koniec dodać mleko i wymieszać do połączenia składników.
Krok 2
Formę do babki wysmarować Kasią i podsypać bułką tartą.
Krok 3
Ciasto przełożyć do formy do ok. 3/4 wysokości. Piec w temp. 170 stopni przez ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zrobić polewę z czekolady (rozpuścić w rondelku), polać babkę i posypać orzechami.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl