|
Składniki | ||
Ciasto: | ||
Kostka do pieczenia Kasia | 125 gramów | |
cukier | 0.6 szklanek | |
mąka | 2.5 szklanki | |
jajka | 2 sztuki | |
mleko | 0.6 szklanek | |
proszek do pieczenia | 2 łyżeczki | |
soda oczyszczona | 1 łyżeczka | |
ciemne kakao | 0.5 szklanek | |
gorzka czekolada | 100 gramów | |
orzechy włoskie | 0.5 szklanek |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Kasię utrzeć z cukrem, dodać kolejno jajka, następnie przesianą mąkę z proszkiem, sodą i kakao. Na koniec dodać mleko i wymieszać do połączenia składników. |
Krok 2 |
Formę do babki wysmarować Kasią i podsypać bułką tartą. |
Krok 3 |
Ciasto przełożyć do formy do ok. 3/4 wysokości. Piec w temp. 170 stopni przez ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zrobić polewę z czekolady (rozpuścić w rondelku), polać babkę i posypać orzechami. |
Autor: Użytkownik Moje Ciasto |