Babka czekoladowo-orzechowa
  • 70 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 200 gramów
  • orzechy laskowe - 100 gramów
  • jajka (L) - 3 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • drobny cukier - 150 gramów
  • czekolada - 100 gramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • polewa
  • gorzka czekolada - 50 gramów
  • śmietanka 30% - 50 mililitrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 gramów
  • czekoladowe cukiereczki do dekoracji - 1 garść

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekaj drobno w blenderze. Czekoladę również drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i orzechami. Formę do babki wysmaruj Kasią i oprósz mąką.
  3. Miękką Kasię utrzyj z cukrem na puch. Ciągle ucierając dodawaj po jednym jajka.
  4. Następnie dodawaj mąkę z orzechami i rum. Na koniec wsyp czekoladę i delikatnie wymieszaj łyżką.
  5. Ciasto przełóż do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w 180 st.C.
  6. W rondelku podgrzej śmietankę z Kasią. Dodaj czekoladę i mieszaj, aż masa będzie gładka i lśniąca. Otrzymaną polewą polej ciasto i udekoruj cukiereczkami.