Babka dla kochanej połówki
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 3 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
  • cukier - 8 łyżek
  • żółtko - 5 sztuk
  • drożdże - 7 dekagramów
  • mleko - 1.5 szklanek
  • aromat rumowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru, ciepłego mleka i łyżką mąki.
  2. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  3. Zagotować resztę mleka i wrzącym mlekiem zalać 1/2 szklanki mąki, a następnie rozetrzeć tak, aby nie powstały grudki.
  4. Dodawać po łyżce do rozczynu, wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia.
  5. Żółtka utrzeć z cukrem.
  6. Resztę mąki, żółtka z cukrem, mąkę z rozczynem wymieszać, powoli dodać rozpuszczoną i przestudzoną Kasię.
  7. Wyrabiać.
  8. Dodać aromat i rodzynki.
  9. Włożyć do formy, pozostawić do wyrośnięcia.
  10. Piec w 180 stopniach.