Babka drożdżowa dla Kasi

6


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia150 gramów
mąka650 gramów
mleko250 mililitrów
cukier220 gramów
drożdże80 gramów
rodzynki50 gramów
jajko3 sztuki
żółtko1 sztuka
cukier waniliowy1 opakowanie
skórka pomarańczowa1 łyżka
sól1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
W dużej misce wymieszaj cukier, cukier waniliowy, letnie mleko, jajka, Kasię i drożdże.
Krok 2
Nakryj ściereczką i pozostaw na 8 godzin.
Krok 3
Dodaj sól, przesianą mąkę, skórkę pomarańczową i rodzynki.
Krok 4
Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką i pozostaw w ciepłym miejscu jeszcze na 30 minut.
Krok 5
Ciasto przełóż do dwóch posmarowanych Kasią foremek i piecz ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl