|
Składniki | ||
Kostka do pieczenia Kasia | 150 gramów | |
mąka | 650 gramów | |
mleko | 250 mililitrów | |
cukier | 220 gramów | |
drożdże | 80 gramów | |
rodzynki | 50 gramów | |
jajko | 3 sztuki | |
żółtko | 1 sztuka | |
cukier waniliowy | 1 opakowanie | |
skórka pomarańczowa | 1 łyżka | |
sól | 1 szczypta |
Przygotowanie |
Krok 1 |
W dużej misce wymieszaj cukier, cukier waniliowy, letnie mleko, jajka, Kasię i drożdże. |
Krok 2 |
Nakryj ściereczką i pozostaw na 8 godzin. |
Krok 3 |
Dodaj sól, przesianą mąkę, skórkę pomarańczową i rodzynki. |
Krok 4 |
Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką i pozostaw w ciepłym miejscu jeszcze na 30 minut. |
Krok 5 |
Ciasto przełóż do dwóch posmarowanych Kasią foremek i piecz ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. |
Autor: MojeCiasto.pl |