Babka drożdżowa dla Kasi
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • mąka - 650 gramów
  • mleko - 250 mililitrów
  • cukier - 220 gramów
  • drożdże - 80 gramów
  • rodzynki - 50 gramów
  • jajko - 3 sztuki
  • żółtko - 1 sztuka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • skórka pomarańczowa - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj cukier, cukier waniliowy, letnie mleko, jajka, Kasię i drożdże.
  2. Nakryj ściereczką i pozostaw na 8 godzin.
  3. Dodaj sól, przesianą mąkę, skórkę pomarańczową i rodzynki.
  4. Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką i pozostaw w ciepłym miejscu jeszcze na 30 minut.
  5. Ciasto przełóż do dwóch posmarowanych Kasią foremek i piecz ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.