| |||||||||
| Składniki | ||
| Kostka do pieczenia Kasia | 150 gramów | |
| mąka | 650 gramów | |
| mleko | 250 mililitrów | |
| cukier | 220 gramów | |
| drożdże | 80 gramów | |
| rodzynki | 50 gramów | |
| jajko | 3 sztuki | |
| żółtko | 1 sztuka | |
| cukier waniliowy | 1 opakowanie | |
| skórka pomarańczowa | 1 łyżka | |
| sól | 1 szczypta |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| W dużej misce wymieszaj cukier, cukier waniliowy, letnie mleko, jajka, Kasię i drożdże. |
| Krok 2 |
| Nakryj ściereczką i pozostaw na 8 godzin. |
| Krok 3 |
| Dodaj sól, przesianą mąkę, skórkę pomarańczową i rodzynki. |
| Krok 4 |
| Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką i pozostaw w ciepłym miejscu jeszcze na 30 minut. |
| Krok 5 |
| Ciasto przełóż do dwóch posmarowanych Kasią foremek i piecz ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. |
| Autor: MojeCiasto.pl |