Babka drożdżowa zawijana

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka50 dekagramów
mleko1 szklanka
drożdże5 dekagramów
jajko2 sztuki
cukier5 łyżek
Kostka do pieczenia Kasia3 łyżki
cukier waniliowy1 opakowanie
Krem:
owoce kandyzowane25 dekagramów
jajko1 sztuka
lukier różowy1 opakowanie
Wierzch:
owoce kandyzowane1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z ciepłym mlekiem.
Krok 2
Odstaw na 20 minut.
Krok 3
Wyrośnięty rozczyn połącz z przesianą mąką, cukrem waniliowym, jajkami i stopiona Kasią.
Krok 4
Wyrób ciasto.
Krok 5
Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 6
Owoce posiekaj, wymieszaj z jajkiem.
Krok 7
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przenieś je na stolnicę, cienko rozwałkuj.
Krok 8
Na placku rozsmaruj masę owocową, zwiń.
Krok 9
Roladę przenieś do natłuszczonej Kasią i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem.
Krok 10
Piecz 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 11
Gotową babkę polukruj i udekoruj owocami.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl