Babka drożdżowa zawijana
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 50 dekagramów
  • mleko - 1 szklanka
  • drożdże - 5 dekagramów
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier - 5 łyżek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 3 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • krem
  • owoce kandyzowane - 25 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • lukier różowy - 1 opakowanie
  • wierzch
  • owoce kandyzowane - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z ciepłym mlekiem.
  2. Odstaw na 20 minut.
  3. Wyrośnięty rozczyn połącz z przesianą mąką, cukrem waniliowym, jajkami i stopiona Kasią.
  4. Wyrób ciasto.
  5. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Owoce posiekaj, wymieszaj z jajkiem.
  7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przenieś je na stolnicę, cienko rozwałkuj.
  8. Na placku rozsmaruj masę owocową, zwiń.
  9. Roladę przenieś do natłuszczonej Kasią i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem.
  10. Piecz 45 minut w temperaturze 200 stopni.
  11. Gotową babkę polukruj i udekoruj owocami.