BABKA DWU-SMAKOWA
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 1.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.5 szklanek
  • jajka - 6 sztuk
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier - 1 szklanka
  • kakao - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Kasię stopić i wystudzić. Jajka ubijać z cukrem, aż masa podwoi objętość. Dodać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, wymieszać.
  2. Nadal mieszając, dodać stopniowo stopioną Kasię i cukier waniliowy, ⅔ ciasta wlać do formy wysmarowanej Kasią, a resztę wymieszać z kakao.
  3. Ciemne ciasto wylać na jasne.
  4. Piec 45 min. w temperaturze 170°C, babkę po ostudzeniu polać polewą czekoladową.