Babka grecka

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
mąka pszenna2 szklanki
jajko4 sztuki
Kostka do pieczenia Kasia0.75 opakowań
cukier1.25 szklanek
proszek do pieczenia1.5 łyżeczek
aromat rumowy0.5 łyżeczek
Przygotowanie
Krok 1
Kasię, żółtka, cukier-utrzeć na puch tak, aby cukier się rozpuścił.
Krok 2
Mąkę wymieszać z proszkiem i pomału dosypywać do masy maślanej ciągle ucierając.
Krok 3
Dodać krople aromatu i utrzeć.
Krok 4
Białka ubić osobno na sztywno ze szczyptą soli i za pomocą łyżki drewnianej pomału wymieszać z ciastem.
Krok 5
Ciasto przełożyć do formy, wstawić do piekarnika na najniższy poziom na siatce i piec 50-60 min. w temp. 170 st. C.
Krok 6
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl