Babka grecka
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • jajko - 4 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.75 opakowań
  • cukier - 1.25 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • aromat rumowy - 0.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Kasię, żółtka, cukier-utrzeć na puch tak, aby cukier się rozpuścił.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem i pomału dosypywać do masy maślanej ciągle ucierając.
  3. Dodać krople aromatu i utrzeć.
  4. Białka ubić osobno na sztywno ze szczyptą soli i za pomocą łyżki drewnianej pomału wymieszać z ciastem.
  5. Ciasto przełożyć do formy, wstawić do piekarnika na najniższy poziom na siatce i piec 50-60 min. w temp. 170 st. C.
  6. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.