Przygotowanie |
Krok 1 |
Rodzynki gotować w herbacie przez 5 minut, odcedzić, herbatę przestudzić. |
Krok 2 |
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i skórką z cytryny. Utrzeć masło lub Kasię z cukrem. |
Krok 3 |
Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku, a następnie na zmianę po trochę mąki z dodatkami oraz zimną herbatę. Na sam koniec dodać rodzynki i wymieszać ciasto łyżką. |
Krok 4 |
Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy (u mnie podłużna forma 24 x 11 cm, może być też niezbyt duża forma na klasyczną babkę) i piec przez ok. 45-50 minut w 180 stopniach (sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczona). |
Krok 5 |
Ostudzone ciasto można polać lukrem lub polewą czekoladową. |
Krok 6 |
Ja zrobiłam polewę z czekolady nadziewanej toffi i kilku łyżek śmietanki. |