Babka herbaciana

0


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia8 dekagramów
cukier0.5 szklanek
mąka250 gramów
żółtko2 sztuki
skórka z 1 cytryny1 opakowanie
proszek do pieczenia1 łyżeczka
soda1 łyżeczka
napar z herbaty1 szklanka
rodzynki1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Rodzynki gotować w herbacie przez 5 minut, odcedzić, herbatę przestudzić.
Krok 2
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i skórką z cytryny. Utrzeć masło lub Kasię z cukrem.
Krok 3
Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku, a następnie na zmianę po trochę mąki z dodatkami oraz zimną herbatę. Na sam koniec dodać rodzynki i wymieszać ciasto łyżką.
Krok 4
Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy (u mnie podłużna forma 24 x 11 cm, może być też niezbyt duża forma na klasyczną babkę) i piec przez ok. 45-50 minut w 180 stopniach (sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczona).
Krok 5
Ostudzone ciasto można polać lukrem lub polewą czekoladową.
Krok 6
Ja zrobiłam polewę z czekolady nadziewanej toffi i kilku łyżek śmietanki.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl