Babka herbaciana
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 8 dekagramów
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka - 250 gramów
  • żółtko - 2 sztuki
  • skórka z 1 cytryny - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda - 1 łyżeczka
  • napar z herbaty - 1 szklanka
  • rodzynki - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki gotować w herbacie przez 5 minut, odcedzić, herbatę przestudzić.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i skórką z cytryny. Utrzeć masło lub Kasię z cukrem.
  3. Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku, a następnie na zmianę po trochę mąki z dodatkami oraz zimną herbatę. Na sam koniec dodać rodzynki i wymieszać ciasto łyżką.
  4. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy (u mnie podłużna forma 24 x 11 cm, może być też niezbyt duża forma na klasyczną babkę) i piec przez ok. 45-50 minut w 180 stopniach (sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczona).
  5. Ostudzone ciasto można polać lukrem lub polewą czekoladową.
  6. Ja zrobiłam polewę z czekolady nadziewanej toffi i kilku łyżek śmietanki.