Babka jabłkowo-czekoladowa

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier - 1 szklanka
  • jajka - 3 sztuki
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • mleko - 0.5 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • czekolada gorzka 70% - 1 sztuka
  • jabłka - 4 sztuki
  • cynamon
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Kasię stopić w rondelku i odstawić do wystudzenia.
  2. Cukier z jajkami zmiksować na puszystą masę.
  3. Stopniowo dodawać cukier waniliowy.
  4. Następnie dodać schłodzoną Kasię i wlać mleko.
  5. Wszystko razem zmiksować.
  6. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  7. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
  8. Czekoladę pokruszyć/pokroić w mniejsze kawałki i dodać do ciasta, dobrze wymieszać.
  9. Jabłka obrać ze skórki i gniazdek i pokroić w plastry.
  10. Ciasto wlać do wysmarowanej Kasią i wysypaną bułką tartą formę.
  11. Na ciasto kłaść blisko siebie plastry jabłka.
  12. Posypać cynamonem.
  13. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 45-50 minut. Gotowe i ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.