Babka jogurtowa

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.3 sztuk
  • jajko - 3 sztuki
  • jogurt naturalny - 1 szklanka
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • skórka starta z cytryny - 1 łyżeczka
  • mąka - 1.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • czekolada deserowa - 0.5 opakowań
  • czekolada biała - 0.3 opakowań
  • tłuszcz do wysmarowania formy - 1 unit
  • bułka tarta do wysypania formy - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Kasię stop i wystudź.
  2. Jogurt roztrzep z jajkami i cukrem pudrem.
  3. Dodaj przestudzoną: Kasię i skórkę cytrynową, dokładnie zmiksuj.
  4. Cały czas mieszając, dodawaj po łyżce mąki z proszkiem.
  5. Ciasto nałóż do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.
  6. Piecz w temperaturze 180 C.
  7. Zrób próbę, ciasto nakłuj patyczkiem, jeśli jest suche, jest już upieczone.
  8. Wystudź, wyjmij z formy.
  9. Obie czekolady połam na kawałki i rozpuść (osobno) w kąpieli wodnej.
  10. Babkę polej czekoladą deserową, a potem białą.