Babka jogurtowa z owocami
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 170 °C
  • Forma do babki

Składniki:

    ciasto:
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • jajko - 4 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • cukier - 1 szklanka
  • gęsty jogurt naturalny - 200 gramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cytryna - 0.5 sztuk
  • krem:
  • śmietanka 36% - 200 mililitrów
  • serek mascarpone - 200 gramów
  • mleko - 50 mililitrów
  • cukier puder - 2 łyżki
  • żelatyna - 1 łyżeczka
  • dodatkowo:
  • borówka amerykańska - 150 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Miękką Kasię utrzyj z cukrem na puch, następnie ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku, jogurt i sok z cytryny.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta ciągle mieszając. Formę do babki (o pojemności 1,5-2 l) posmaruj Kasią i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do 170 st.C (opcja termoobieg).
  3. Ciasto przełóż do formy i równo rozprowadź. Formę z ciastem włóż do piekarnika i piecz około 50 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche w środku. Upieczone ciasto ostudź i wyjmij z formy.
  4. Żelatynę wymieszaj z 50 ml zimnego mleka i odstaw, by napęczniała. Następnie podgrzej w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia. Schłodzoną śmietankę wymieszaj z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, ubij na sztywno. Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj najpierw z łyżką masy serowej, by wyrównać temperatury, a następnie z pozostałą masą. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.
  5. Gotowy krem przełóż do worka cukierniczego (lub woreczka foliowego ze ściętym rogiem) i wyciśnij go dekoracyjnie na wierzchu ciasta. Na kremie ułóż umyte i osuszone papierowym ręcznikiem owoce.