babka jogurtowo-bananowa
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  •  °C

Składniki:

  • budyń bananowy - 2 opakowania
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • mąka - 330 gramów
  • jogurt naturalny - 300 mililitrów
  • olej - 200 mililitrów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniami.
  2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę, następnie dodać cukier i żółtka. Ubijać jeszcze przez chwilę.
  3. Następnie naprzemiennie dodawać mąkę, jogurt i olej. Wymieszać wszystko bardzo dokładnie.
  4. Piec w wyłożonej papierem długiej keksówce.
  5. Budyń może być o dowolnym ulubionym smaku. Po upieczeniu babkę można dowolnie udekorować (lukier byłby najlepszy, by złamać słodkość babki).
  6. LUKIER: 20 dag cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka gorącej wody.
  7. Wszystkie składniki wymieszać tak, aby powstała gęsta zawiesina.
  8. Rozprowadzić na zimnym cieście. Na ciepłym cieście może się rozpłynąć.