Babka kawowa
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 175 °C

Składniki:

  • cukier - 2 szklanki
  • mąka - 40 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • drobno posiekane migdały - 13 dekagramów
  • kakao - 3 łyżki
  • kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • skórka otarta z 1 cytryny - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Zagotować szklankę wody, rozpuścić kawę.
  2. Utrzeć miękką Kasię z cukrem i cukrem waniliowym na masę, dodawać stopniowo jajka.
  3. Dodać ostudzoną kawę i migdały.
  4. Zmieszać mąkę, proszek i kakao, dodać do masy. Następnie dodać skórkę z cytryny. Wymieszać.
  5. Formę wysmarować Kasią, wlać ciasto, ok. 2 litry.
  6. Piec w 175 st .C 1 - 1,5 godziny
  7. Przyozdobić w dowolny sposób, np. bitą śmietaną.