Babka kokosowa-ilovebake
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • masło lub margaryna - 170 gramów
  • mąka torowa - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • cukier - 1 szklanka
  • ekstraktu z wanilii - 1 łyżeczka
  • jajka - 3 sztuki
  • maślanka - 1 szklanka
  • wiórki kokosowe - 1 szklanka
  • cukier puder - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz mieszamy z solą. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy przez ok. 8 minut, co jakiś czas zsuwając łopatką ciasto z brzegów miski. Do masy dodajemy wanilię oraz stopniowo jajka, następnie suche składniki naprzemiennie z maślanką. Pod koniec do ciasta dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką ( nadmiar strzepujemy z formy ), przekładamy surowe ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C i pieczemy przez ok. 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto na 15 min. Wyjmujemy po około godzinie i delikatnie wysuwamy z formy. Ostudzoną babkę oblewamy delikatnie polewą -ilovebake.pl