Babka lukrowana
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 stopni C °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • mąka - 250 gramów
  • cukier - 250 gramów
  • jajka - 4 sztuki
  • cytryna - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier puder - 180 gramów
  • sok z cytryny - 0.5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka utrzyj do białości z Kasią i cukrem.
  2. Gdy masa będzie puszysta, dodaj skórkę startą z cytryny.
  3. Ubij na sztywno pianę z białek i dodaj do masy.
  4. Na końcu wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia.
  5. Wymieszaj delikatnie łyżką.
  6. Przelej ciasto do formy posmarowanej Kasią i piecz ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
  7. Z cukru pudru i soku z połowy cytryny przygotuj lukier.
  8. Lukruj ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika.