Babka marchewkowa
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • jajko - 5 sztuk
  • mąka - 340 gramów
  • cukier - 330 gramów
  • cynamon - 1.5 łyżeczek
  • soda - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • marchew - 500 gramów
  • cukier puder do dekoracji - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Marchew zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach i odciśnij sok. Rozpuść Kasię w rondelku i odstaw do ostygnięcia.
  2. Ubij pianę z białek z cukrem.
  3. Do piany dodawaj po jednym żółtku stale ubijając.
  4. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, Kasię i marchew - całość dokładnie wymieszaj.
  5. Powstałą masę przełóż do formy babkowej z kominkiem i piecz w 180 st. C przez ok. 1 godzinę.
  6. Po upieczeniu wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem.