Babka migdałowa
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajka - 6 sztuk
  • cukier puder - 1.25 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 1.25 szklanek
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mleko - 0.5 szklanek
  • olejek migdałowy - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 0.5 opakowań
  • płatki migdałowe - 40 gramów
  • olejek waniliowy - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kasię utrzeć z cukrem.
  2. Dodawać kolejno żółtka i mleko.
  3. Z białek ubić pianę.
  4. Do masy dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem i pianę z białek. Gdy składniki się połączą dodajemy aromat waniliowy i połowę płatków migdałów.
  5. Wszystko delikatnie połączyć i wlać do formy babki o średnicy 17cm. Piec około 50 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku. Babę można polać lukrem i posypać płatkami migdałów.