Babka migdałowa
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 230 gramów
  • mąka - 230 gramów
  • cukier - 230 gramów
  • obrane zmielone migdały - 230 gramów
  • jajka - 4 sztuki
  • aromat cytrynowy - 0.33 sztuk
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie
  • migdały do dekoracji - 5 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzyj na puszysty krem, stopniowo dodając cukier, cukier waniliowy i aromat.
  2. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i małymi porcjami dodawaj do masy.
  4. Na końcu dodaj zmielone migdały.
  5. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem.
  6. Formę do babki z kominkiem wysmaruj Kasią i posyp mąką, do formy włóż ciasto i piecz ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
  7. Po upieczeniu ciasto pozostaw w foremce przez 10 minut, następnie wyjmij i odstaw, aby wystygło.
  8. Ostudzone ciasto polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową i udekoruj całymi migdałami.