Babka mleczna
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 1.25 szklanek
  • słodzone mleko skondensowane - 400 gramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • jajko - 2 sztuki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • olejek śmietankowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubijamy wraz z solą i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko (ja po dodaniu mleka jeszcze trochę ubijałam) i wlewamy rozpuszczoną Kasię.
  2. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, a następnie powoli dodajemy do masy. Ma powstać gładka gęsta masa.
  3. Formę należy wsmarować Kasią i oprószyć mąką. Wylać ciasto.
  4. Piec przez około 35 minut w 180 C.
  5. Po upieczeniu, otwieramy lekko piekarnik, a ciasto pozostawiamy w środku do ostygnięcia. Smacznego!