Babka najlepsza jaką znam
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 2 szklanki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • imbir - 1 łyżeczka
  • spirytus - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • mąka tortowa - 6 łyżek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kurkuma - 0.5 łyżeczek
  • olej - 6 łyżek
  • mąka ziemniaczana - 2 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. 6 całych jaj ubić na parze z cukrem, po ubiciu dodać do jajek, mieszając drewnianą łyżką wszystkie pozostałe składniki, na końcu wlać roztopioną Kasię.
  2. Całość wylać do formy wysmarowanej Kasią i wysypanej tartą bułką.
  3. Piec 1 godz. w temp. 170 stopni.
  4. Jest to porcja na dużą formę. Babka jest wilgotna delikatna i żółciutka od kurkumy.