Babka orzechowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

0.5 szklanki

1 szklanka

1 opakowanie

1 szklanka

1 szklanka

3 łyżeczki

4 sztuki

50 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Krok 2

Kasię, wodę, cukier i cukier waniliowy umieścić w garnuszku.

Krok 3

Zagotować (mieszając) do rozpuszczenia się cukru, natychmiast zdjąć z palnika.

Krok 4

Przestudzić, masa może być lekko ciepła.

Krok 5

Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, kakao - przesiać.

Krok 6

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę.

Krok 7

Do miksera wlać przestudzoną Kasię.

Krok 8

Następnie wsypać przesiane składniki, dodać żółtka, posiekane orzechy - wszystko dokładnie zmiksować.

Krok 9

Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek, wymieszać delikatnie łyżką.

Krok 10

Formę na babkę o wysokości 10 cm i szerokości 23 cm (w najszerszym miejscu) z kominkiem, wysmarować Kasią, wysypać bułką tartą.

Krok 11

Wlać ciasto.

Krok 12

Piec w temperaturze 175ºC około 45 minut (czas jest tu bardzo różny w zależności od piekarnika, należy już wcześniej sprawdzać patyczkiem, czy nie jest surowa).

Krok 13

Ostudzić, posypać pudrem lub polać polewą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka orzechowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Babka piaskowa
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej