Babka piaskowa 2 kolorowa

0


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajko4 sztuki
cukier1.25 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
cytryna1 sztuka
mąka tortowa1.25 szklanek
mąka ziemniaczana0.5 szklanek
proszek do pieczenia2 łyżeczki
kakao2 łyżki
aromat rumowy0.5 łyżeczek
rodzynki25 gramów
Dekoracja:
cukier puder do oprószenia 5 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Kasię utrzeć z cukrem i potartą skórką z cytryny. Dodawać pojedynczo całe jaja i dalej ucierać, aż do momentu uzyskania jednolitej masy (masa może mieć konsystencję lekko zważonej, ale proszę się tym nie przejmować, gdyż po dodaniu mąki stanie się jednolita).
Krok 2
Następnie dodawać stopniowo przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki (tortową i ziemniaczaną). Mieszać delikatnie łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3
Następnie dodać olejek, rodzynki i sok z cytryny. Wymieszać.
Krok 4
Masę podzielić na 2 części. Do 1/4 części masy dodać kakao.
Krok 5
Gotowe masy przełożyć do wysmarowanej Kasią formy w następującej kolejności: masa jasna, masa ciemna, masa jasna.
Krok 6
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl