Babka piaskowa
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 10 dekagramów
  • mąka ziemniaczana - 10 dekagramów
  • cukier puder - 12 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 12 dekagramów
  • mleko - 50 mililitrów
  • jajko - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • olejek cytrynowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.
  2. Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. 
  3. Kasię utrzeć z cukrem, dodając kolejno żółtka, połączyć z mlekiem, olejkiem i ubitą pianą z białek przesypując mąką.
  4. Potem przełożyć do wysmarowanej Kasią i posypanej bułka tartą formy, piec ok. 40 minut w średnio gorącym piekarniku, zwiększając temperaturę piekarnika pod koniec pieczenia.
  5. Babkę wystudzić, wyjąć z formy, polać polewą.