| |||||||||
| Składniki | ||
| mąka | 10 dekagramów | |
| mąka ziemniaczana | 10 dekagramów | |
| cukier puder | 12 dekagramów | |
| Kostka do pieczenia Kasia | 12 dekagramów | |
| mleko | 50 mililitrów | |
| jajko | 3 sztuki | |
| proszek do pieczenia | 1 łyżeczka | |
| olejek cytrynowy | 1 opakowanie |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. |
| Krok 2 |
| Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. |
| Krok 3 |
| Kasię utrzeć z cukrem, dodając kolejno żółtka, połączyć z mlekiem, olejkiem i ubitą pianą z białek przesypując mąką. |
| Krok 4 |
| Potem przełożyć do wysmarowanej Kasią i posypanej bułka tartą formy, piec ok. 40 minut w średnio gorącym piekarniku, zwiększając temperaturę piekarnika pod koniec pieczenia. |
| Krok 5 |
| Babkę wystudzić, wyjąć z formy, polać polewą. |
| Autor: Użytkownik Moje Ciasto |