Babka piaskowa-czekoladowa
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 175 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • cukier waniliowy - 1 łyżka
  • rum - 2 łyżki
  • jajko - 5 sztuk
  • mąka - 200 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana - 50 gramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sproszkowana czekolada - 100 gramów
  • polewa czekoladowa - 2 opakowania
  • kolorowe pisaki do dekoracji - 1 opakowanie
  • kolorowa posypka - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzyj na pianę. Ucierając, dodaj cukier, cukier waniliowy, rum i jajka, jedno po drugim.
  2. Mąki wymieszaj z tartymi migdałami, proszkiem do pieczenia i sproszkowaną czekoladą.
  3. Dodawaj po łyżce do ucieranej masy.
  4. Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i osypanej mąką formy w kształcie dwóch serc i piecz około 50 minut w 180 st. C.
  5. Upieczone ciasto wyjmij z blaszki i odwróć do góry dnem.
  6. Gdy ostygnie, polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową i udekoruj cukrowymi pisakami i posypką.