Babka piaskowa z jagodami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 75 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 12 łyżek
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.75 opakowań
  • cukier puder - 0.75 szklanek
  • jajko - 5 sztuk
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • jagody - 25 dekagramów
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Odmierzyć i przesiać 12 łyżek mąki pszennej i 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Do mąki dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszać.
  2. Kasię zmiksować z cukrem pudrem aż powstanie biaława masa.
  3. Jajka rozdzielić, z białek ubić pianę, żółtka dodać do Kasi z cukrem i dalej miksować. Dodać cukier waniliowy.
  4. Dodać przygotowaną wcześniej mąkę i wymieszać. Dodać pianę i lekko wymieszać okrężnymi ruchami.
  5. Wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy, wysypać jagody i włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika.
  6. Po wystudzeniu ciasta polać polewą