Babka piaskowa z malinami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 175 °C

Składniki:

  • mąka - 20 dekagramów
  • maliny - 20 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • cukier - 25 dekagramów
  • jajko - 4 sztuki
  • skórka z cytryny - 1 sztuka
  • mąka ziemniaczana - 10 dekagramów
  • cukier puder - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Maliny przesypać odrobiną mąki. Kasię utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką z cytryny. Podczas ucierania dodawać kolejno jajka, przy czym każde następne dodawać dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze się połączy z masą.
  2. Wsypać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.
  3. Przelać trochę ciasta do wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą formy.
  4. Wyrównać powierzchnię.
  5. Do reszty ciasta dodać maliny, przełożyć na ciasto w formie.
  6. Piec około 50 min. w temp. 175 st.
  7. Po upieczeniu wystudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Smacznego!